Møllegård Keramik har været undervejs siden jeg som lille blev præsenteret for keramik af min faster, Helle Bach. Dengang var drejebænken ikke elektronisk og fordi jeg ikke var høj nok til selv at sparke drejebænken i gang, måtte min faster sparke, mens jeg ihærdigt forsøgte at få leret til at gøre som jeg ville. Jeg blev højere, bænken blev elektronisk og jeg fik lyst til mere. Det blev i 2012 til et ophold på Engelsholm højskole, hvor jeg kastede mig over nye teknikker og blev inspireret på ny.

Pludseligt fik jeg mig en drejebænk til mit lille kælderrum i Næstved, hvor jeg kunne holde fast i mit kreative afbræk. Nu er jeg flyttet til Møllegårdvej i Holme-Olstrup, værkstedet er vokset og med hjælp fra min faster endnu engang, fik jeg nu også min egen ovn. Dermed kunne Møllegård Keramik begynde.  

Processen bag

Der er mange tilgange til processen og beskrivelsen herunder er en meget lidt detaljeret beskrivelse. Ikke desto mindre kan  tidslinjen måske give et lille indblik i en længere proces.

Processen starter, nok ikke så overraskende, med en klump ler. Alt efter det ønskede resultat, er der en række forskellige metoder til at tilgå den klump ler. Den kan drejes, bygges op i plader, den gode gamle pølseteknik nogle kender fra børnehaven og man kan gå til den som en skulptur eller støbe leret i forme. De forskellige metoder kræver forskellige behandlinger. Har man drejet, skal der afdrejes. Her tørrer emnet op et døgns tid, inden man sætter det på hovedet på drejebænken og retter bunden til. Har man støbt, kan der være kanter, der skal pudses og laver man en skulptur, kan man have brug for at gå lidt til og fra. I det hele taget kan der hurtigt gå et par dage før lerklumpen har fået sig en færdig form. 

Herefter tørrer emnet helt op. Her er faktorer som temperatur, luftfugtighed og tykkelse afgørende for ventetiden. Det tager gerne 3-5 dage. 
Når emnet er tørt er man klar til første brænding, der hedder en forglødning. Lertypen er her afgørende for temperaturen, men jeg brænder typisk op mod 1000 gr. C. 
Når ovnen er kølet af, er det tid til at glasere i de ønskede farver. Ved glasering er der også flere tilgange og man kan vælge at glasere både før og efter forglødningen alt efter det ønskede resultat.

Glasurer lever somme tider deres eget liv og der er mange faktorer, der kan være afgørende for det færdige resultat. 
Når emnet er glaseret starter anden brænding, hvor temperaturen også her er afhængig af lertype og glasur. Jeg brænder typisk op til 1260 gr. C. 

Når ovnen efter 15-17 timer endelig er kølet nok ned til, at jeg kan åbne låget, er der ikke andet tilbage, end at krydse fingre for, at alt er gået som det skal🤞🏼